Skrivkramp – finns det?

I skrivsammanhang talar vi ibland om att man får skrivkramp och ordet innebär att vi inte skriver trots att vi så gärna vill det. Det är något som inte fungerar och som hindrar oss, blockerar oss från att skriva trots att både vilja och ambition finns.

Det finns ett annat ord, prokrastinering, har du hört det? Ett fint ord som nästan inte går att uttala och många vet egentligen inte vad det betyder, men prokrastinerar gör vi alla, varje dag.  Många oftare än andra.  Själva ordet prokrastinering kommer från latinets ord procrastinare, uppbyggt av prefixet pro- som betyder framåt, och crastinus som betyder till morgondagen. Så ordet prokrastinera betyder alltså att vi skjuter upp till morgondagen det vi skulle kunna göra idag. Känns det igen? Det är något som vi inte vill ta tag i eller besluta om just nu, vi väntar och avvaktar till en annan dag. Det kanske blir bättre då, förhoppningsvis.

Men varför får du skrivkramp, detta missuppfattade ord, för det är ju inte så att du får kramp i armar och fingrar och inte kan skriva. Det handlar om något annat.  Du får börja bena och ta reda på varför du prokrastinerar, varför du inte skriver.

Det handlar dels om vilket förhållningssätt du har till ditt skrivande, vad och hur du tänker om ditt skrivande. Vill du skriva över huvud taget? Och varför?  Har du en idé som du vill skriva om, en berättelse, en saga, en historia om dina gamla släktingar?  Känns det viktigt för dig? Och måste du skriva? Känner du en press att skriva? Från vem? Är det av tvång du skriver? Och då menar jag inte tvång från pappa eller chefen eller någon annan utomstående. Det kan lika gärna vara tvång från dig själv, att du måste.

Dels handlar det om att ha kännedom om själva skrivprocessen.  Och det är viktigt. Skrivprocessen är en process, allt går inte som på räls. Man sätter sig inte bara ner med pennan i handen eller med fingrarna på tangentbordet och tror att det är guldkorn som ska produceras när man fått en idé. Ibland är skrivandet tråkigt. Ibland är skrivandet lycka. Ibland måste man vänta på att orden ska komma. Ibland kommer guldkornen, de bara forsar fram.

Det tar tid att bli författare, det kräver uthållighet, längre tid för vissa än för andra. Många blivande författare tappar sugen när det dyker upp hinder, och det gör det, tro mig. Ibland tar det stopp.

Men …

Ju mer du vet om dig själv desto bättre går det att skriva och desto bättre mår du. Skrivandet har för övrigt en utvecklingspotential hos en själv, det är inte alla som inser att man faktiskt lär sig en hel del om sig själv när man skriver.  Jag tänker att det är bra att ta reda på om du skriver av glädje och passion eller av tvång, om du ser på ditt skrivande som ett jobb eller som en hobby.

Det kan du fundera på. Om du ser på ditt skrivande som ett jobb, börjar du då till exempel klockan nio och slutar klockan fem?  Går du upp två timmar tidigare för att hinna skriva innan du går till jobbet och planerar du in en timmes skrivande före läggdags?  Det handlar om att få något gjort, du sätter av en viss tid och får jobbet gjort.  Du tar dig själv på allvar, och ditt jobb är att skriva din bok färdig. Du bryr dig inte om någon tycker att du är tråkig, inte ställer upp i tid och otid, inte städar. Du bryr dig inte ifall någon tror att du inte kan.  Men du får inte glömma bort själva livet.  Det måste levas så klart, men det går bättre om du är nöjd med dig själv.  Om du tar ditt skrivande på allvar gör omgivningen det också, men du måste vara tydlig.

Ser du på ditt skrivande som en hobby? En rolig grej? Något som du gör när du har tid? Ja, då är det lätt att glömma, att göra något annat som dyker upp, något som är roligare och kanske viktigare. Men viktigare för vem?  För dig eller för någon annan? Då är det lätt att säga att du kan fortsätta sedan, när du har mer tid, men inte just nu. Det är viktigare att prata i telefon, låta familjen gå före, föreningen eller vad det kan vara, det är ju bara en hobby som du har. Risken finns att du känner att ditt skrivande inte tas på allvar, du tas inte på allvar, inte ens av dig själv. Då blir det tråkigt, stressigt för dig och ditt skrivande hamnar i en mapp i datorn eller i ett block någonstans.

Så prokrastinera nu inte! Anmäl dig till kursen i Lillarmsjö i slutet av juli. Vänta inte till i morgon med att anmäla dig.

Till dess, inventera: Varför vill du skriva? Vad vill du skriva?  Vad gillar du med ditt skrivande?  Vad ogillar du med ditt skrivande? Vilka hinder har du?

Vi diskuterar mer när vi ses.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *