Hur har du det med tidslinjen?

Håller du reda på tiden när du skriver? Jag menar inte tiden du sitter framför datorn, utan tiden för de olika händelserna i ditt manus?  Och för de olika karaktärerna. Sätter du upp post-it-lappar på väggen? Använder du dig av någon typ av kalender för att hålla redan på tid, dag och månad och år för dina karaktärer?

Att hålla reda på tiden, dag och klockslagen, blev ett problem när jag skrev Inga rökta abborrar. Jag var så inne i skrivandet, jag skrev och skrev och tyckte att jag hade koll på när saker och ting hände – till en början – men efterhand och blev det rörigt. Berättelsen började en lördag när man hittade en drunknad man i Lillarmsjön. Det var många människor som skulle förhöras och händelser som skulle hållas isär. När jag hade kommit in på onsdagen upptäckte jag att jag hade glömt bort när polisen hade haft sin första presskonferens. Var det söndag eller måndag? När sa man det i radion första gången?

Jag hade varit så absorberad i skrivandet att jag hade tappat bort när händelserna verkligen hände och vilka som var med. Under tiden jag skrev kom det till fler händelser och var skulle jag stoppa in dem så att de passade in där de skulle vara och inte damp ner bara så där? Hur lång tid tog det mellan gångerna Jim och Maja-Kajsa pratade med varandra? Det som Selma berättade, skulle det inte passa bättre på ett annat ställe?  Jag var tvungen att gå tillbaka flera gånger och kontrollera att allt hände i den ordning det var tänkt. Jag upptäckte också, tur!!!! att ett datum hade hamnat fel på grund av att  jag hade slarvat med kontrollen. Vad ska man då göra?  Kontrollera, kontrollera och kontrollera.

Ta hjälp av en kalender och för in ordentligt när saker händer, det är lätt att man tappar bort sig och man förlorar tid när man ska kontrollera hela tiden. Gör en synopsis, inte helt fel.

Jag som gillar att skriva pusseldeckare får verkligen se till att tiden hålls. En pusseldeckare får inte dra ut på tiden och då är till och med klockslagen viktiga. Men det gäller allt det man skriver. Om din kvinnliga karaktär blir gravid kan hon inte vara gravid alltför länge, inte heller får barnet komma alltför tidigt, det måste vara realistiskt. Håll koll på åldern på dina karaktärer, årtalen, månaderna, dagarna – det är så lätt att tappa bort sig när man är inne i sitt skrivande. Ta dig tid att planera en tidslinje.

 

Kom ihåg att anmäla dig till skrivkursen i Lillarmsjö, 26 – 28 juli 2019. Vi pratar böcker och skrivande och vi trivs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *