Har karaktärerna någon betydelse i din bok?

Ett skäl att vi tycker om en bok och bara vill läsa vidare hela tiden är att vi bryr oss om karaktärerna i boken, hur det går för dem, vad som kommer att hända, om de klarar sig, om de hinner fram i tid, om de når sitt mål.

Här får du några tips hur du ska få läsarna att bry sig om dina karaktärer.

1 Låt dina karaktärer känna och vara som människor i verkliga livet

Om din karaktär eller huvudperson är en ensam person, som går sina egna vägar utan vare sig vänner eller familj, inga intressen eller hobbyer, då har du tyvärr inte så mycket att skriva om. Vi är alla (nästan i alla fall) sociala varelser, riktiga och verkliga människor som kan ha riktigt stökiga liv, många intressen, stora bråkiga familjer, elaka arbetskamrater, stressiga eller tråkiga jobb, irriterande grannar, hundar som rymmer, barn som snattar, bilar som går sönder, pengar som inte räcker till, älskare och älskarinnor, drömmar och önskningar … vi har alla sådana saker i våra liv. Skriv om det!

2 Låt dina karaktärer vara sårbara

Om din huvudkaraktär är svag och sårbar är det lättare att känna sympati för honom/henne. Ingen av oss är perfekt; vi har alla våra fel och brister och det är svårt att känna igen sig i en person som är perfekt och präktig. Om vi vet att vår huvudperson kan bli sårad, antingen fysiskt eller psykiskt, är rädd för att något ska hända som avslöjar honom/henne, har en hemlighet, att han/hon ska förlora något som är dyrbart, något som rycks bort, då kan vi identifiera oss med den karaktären. Skriv om det!

3 Vad står på spel?

Det är klart att marsmänniskor kan invadera jorden och hota vår karaktär och hela jordens befolkning, men din karaktär, vad kan just han/hon hotas av egentligen? Om det är en ensam stackare utan vänner och familj är det väl inte så mycket som står på spel. Men vad är viktigt i din karaktärs liv? Vad slåss han/hon för? Och varför? Vad händer om din karaktär inte lyckas? Och vad händer om din karaktär lyckas? Din karaktär kanske letar och letar i flera länder efter sin älskling som har kidnappats av en brottslig sekt? Vad händer om älsklingen inte hittas i tid? Din karaktär kämpar som en galning för att busslinjen ska få vara kvar på orten? Vad händer om den inte får vara kvar? Förlorar karaktären sitt jobb? Måste han/hon flytta? Skriv om det!

4 Vi bryr oss om människor som behandlas orättvist

Vi människor har ett starkt rättspatos i oss. Om du vill att läsarna ska bry sig om din karaktär se till att han/hon görs till offer och blir oskyldigt anklagad för något. Vi vill att världen ska vara rättvis. Skriv om det!

Skriv inte om allt som händer redan i första kapitlet utan sprid ut det i hela storyn. Läsarna vill följa karaktären och se hur han/hon klarar alla hinder och löser problemen, allt som händer och påverkar vår hjälte.

Vill du lära mer om hur du bygger dina karaktärer, kom till skrivkursen i Agnäs 13-15 september.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *