Har du en hållbar idé?

Vad har hållbarhet med skrivande att göra, undrar ni nu förstår jag. Det pratas ju mycket om hållbarhet – hållbar miljö, hållbar energi, hållbar social trygghet, hållbart samhälle och så vidare. Och eftersom Kvinnoresan arrangerar skrivkurser tänkte jag att vi kunde titta på vårt skrivande ur en hållbar synvinkel. Kan man det?

Du, jag, vi vill skriva. Vi har en stark och varm önskan om att skriva. Jag läste någonstans att cirka 81 % av amerikanerna vill skriva en bok och att det är minst lika många svenskar som skulle vilja det. Den första frågan som brukar infinna sig är: Vad ska jag skriva om? Den andra frågan brukar vara: Håller min idé?

Men vi backar några steg. Varifrån kommer alla idéer? Varifrån kommer skaparkraften? Jag inbillar mig att ni, precis som jag, får en massa tankar och idéer varje dag. Gräv där du står, har någon klok person myntat och det är sant i ett skrivsammanhang. Idéerna kommer inifrån, det är som att de ligger i hjärnans vindlingar och väntar på att bli framgrävda, och det gör de också med lite hjälp.

Vi får en föreställning om något – när vi borstar tänderna, när vi ser något när vi går ut, i skogen eller på stan, vi kommer på att vi vill veta något, vi måste gå in på nätet och ta reda på något, vi möter någon som frågar oss om något och – vips har vi fått många idéer, uppslag till att skriva.

Steg 1: Börja med att ställa frågor till dig själv. Vad kan du? Vad är det du letar efter när du surfar runt på nätet? Vad är du intresserad av? Vad är du duktig på? Vilka erfarenheter har du? Vad brukar folk fråga dig om? Har du en unik kunskap om något som inte andra har? När du läser en tidning eller ser på tv: Vad gör dig glad? Vad gör dig arg? Vad vill du veta mer om? Vad känns viktigt för dig?

Skriv och lista svaren, du har förmodligen fått en hel bunt och du har underlag till massor av böcker.

Steg 2. Välj EN idé. Fokusera på den. Splittra dig inte och tro att du kan skriva om allt. Det blir så stort och du tappar sugen att skriva, du kommer ingenstans och risken är att din idé hamnar i papperskorgen. Spara alla dina idéer, släng ingenting! Tro mig, de kommer till användning förr eller senare.

Steg 3. Sätt upp ett stort pappersark på väggen (använd inte spritpennor för färgen går igenom papperet och förstör tapeten bakom, det har jag gjort), lägg ut på bordet eller använd post-it-lappar i olika färger. Normalt brukar det vara så att en idé kretsar runt ett speciellt ämne som man är intresserad av, en händelse, någon sjukdom, en orättvisa, en fara, ett brott. Ställ enkla frågor som: varför? vem gjorde det? när? hur? Gå vidare till mer detaljerade frågor: hur påverkades människorna? hur förändrades de? förändrades människorna runt omkring mig? världen? byn? jag?

Steg 4. Bra, nu är du på gång. Nästa steg för att det ska bli än mer hållbart är att ta reda på fakta, göra research, se till att det du skriver om stämmer. Sedan ska du skapa karaktärerna och huvudintrigen, om du skriver en roman. Om du skriver en faktabok, blir det att lista exempelvis fördelar. Men det får bli i en annan blogg.

Men var kommer hållbarheten in? Håller min idé? Det kan du ju aldrig veta. Idéer och kreativitet kommer inifrån, det som du känner att du behärskar, det du kan stå för, det som håller, att du är säker. Skriv om det du tycker är viktigt. Om du tycker det är viktigt, om du tycker att det är lustfullt, märks det och din målgrupp kommer att hitta till dig.

OBS!!!  Och anmäl dig till Skrivretreatet i Lillarmsjö! I tre dagar, 26  – 28 juli 2019, pratar vi skrivande, umgås och skriver förstås.  Och njuter av skog och fågelkvitter.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *