Hållbara karaktärer

Vi fortsätter på temat ”Håller min idé?” Och nu gäller det att skapa levande och minnesvärda karaktärer.

Skapa en huvudperson och andra karaktärer som VILL något.  Ju mer de vill ha och uppnå, desto bättre är det. Vad vill de ha? Makt, pengar, kärlek, karriär, frihet, familj, status?

Viktigt att komma ihåg är att de personer som befolkar våra manus är levande människor. De är precis som vi, de har behov, de stretar och vill något. De möter konflikter och hinder på sin väg, de har olika livsöden, olika personligheter, de ska samspela med andra.

Skapa hinder för dem, massor av hinder och när dina karaktärer har kommit över hindren och det börjar gå bra för dem, skapa nya hinder. Inget är enkelt här i världen. Vad riskerar dina karaktärer att förlora?

Vad händer i samspelet när det som dina karaktärer vill ha krockar med det som dina andra karaktärer vill ha? Vad gör de för att inte förlora det de redan har och det som de vill ha? De blir arga, svär och domderar, slåss kanske, ljuger, manipulerar, skyller ifrån sig.

Men kan de inte bara vara snälla, kanske du undrar? Jodå, men inte bara snälla, alla har vi sidor och hemligheter som gör att vi minsann kan vara elaka och avundsjuka. Enbart snälla karaktärer blir tråkiga och glöms bort och det vill vi ju inte.

När du jobbar med dina karaktärer är det mer som du måste tänka på. Hur gamla är de?  I vilket årtionde föddes de och växte upp? Vad heter dina karaktärer? Passar deras namn med hur gamla de är? Och från den kultur de kommer ifrån? Varför heter de som det heter?  På 50-talet hette många Karin, Britt-Marie, Maud, Margareta. På 70-talet var det Karolin, Michael, Åsa, Sara.  Ta reda på hur man var klädd om du vill beskriva en person som föddes på 20-talet eller på 80-talet så att det stämmer med tidsepoken. Kontrollera vilka ord man använde och hur man talade.

Tidsmarkörer är viktiga för att det ska bli realistiskt och hållbart. Sådan research är kul att göra.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *